Cilt kanseri bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomu içerir. Melanom en tehlikeli cilt kanseridir ve eğer erken teşhis edilirse yüksek bir tedavi oranına sahiptir. Erken teşhis ve tedavi bütün kanser türlerinde çok önemli bir konudur. Herkesin kendisini cilt kanser konusunda eğitmesi, önlemler, belirtileri ve tedavileri konusunda bilgilenmesi gerekir.
Cilt kanseri hakkındaki gerçekler
Cilt kanseri cilt hücrelerinin anormal bir şekilde gelişmesidir. Güneş ışınlarına maruz kalmak cilt kanseri için en yaygın risk faktörüdür. Fakat cilt kanseri vücudun güneşe pek maruz kalmayan yerlerinde de oluşabilir. Cilt kanserine karşı en önemli önlem cildi güneş ışınlarına karşı korumak ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmamaktır. Kanser güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının etkisiyle oluşur. Bulutlu havalarda bile cilt ultraviyole ışınlarına maruz kalır. Bu nedenle koruyucu önlem olarak günlük güneş kremi kullanmak faydalıdır.
Cilt kanseri türleri
Cilt kanserinin 3 türü vardır. Bazal hücreli karsinom genelde vücuda yayılmaz ve çoğu vakalarda cerrahi bir operasyonla alınır. Skuamöz hücreli karsinom daha az yaygın olan bir türdür. Erkeklerde daha sık görülür. Melanom ise en tehlikeli cilt kanseri türüdür. Erken teşhis ve etkili bir tedavi olmazsa ölüm riski de bulunmaktadır.
Cilt kanserinin teşhisi
Eğer erken teşhis edilirse cilt kanserleri genelde tedavi edilebilmektedir. Eğer ciltte anormal bir değişme, benlerde şekil ve renk değişmesi veya büyüme varsa hekime görünmek gerekir. Ayrıca vücudun güneşe maruz kalan yerlerinde kırmızı renkte ve pürüzlü yumrular varsa, bunlarda acı hissediliyorsa yine hekime danışmakta fayda vardır.
Cilt kanseri için risk faktörleri
Cilt kanseri için en önemli risk faktörü güneşe maruz kalmaktır. Güneş ışınları cilt kanseri için en önemli risk faktördür. Özelikle güneş altında sürekli uzun süreler güneşlenen kişilerde risk daha da artar. Diğer risk faktörleri ise şunlardır.
1. Aile geçmişinde daha önce cilt kanseri vakasının olması
2. Kırılgan bir cilde sahip olanlar
3. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
4. Yaş faktörü. Cilt kanseri genç insanlarda daha az görülmektedir.
Cilt kanserinin etkileri
Cilt kanseri çirkin yaralara, acıya ve erken ölüme neden olabilir. Bütün kanser türleri gibi cilt kanseri de vücuda yayılabilir. Cilt kanseri diğer organlara sıçrarsa ölümcül olur. Özelikle melanom en ölümcül olanıdır. Genelde vücuda çabuk yayılır. Lenf düğümlerine yayılması ölümcül olur.
Toplam Okunma Sayısı: 6936